Vad du måste känna till innan du åker på din första safariresa

Oavsett hur du planerar åka på safari så finns det ett par saker som är värda att veta innan man åker.

Om du har frågor kring vad du bör ta med dig, vad man vanligtvis missar när man åker på safariresor och hur man kan förbereda sig på bästa sätt inför en lyckad safariresa så kommer den här artikeln att svara på alla dina frågor.

Du kommer att börja tidigt

De flesta djuren är inte som människor när det gäller dygnsrytm. De är som mest aktiva precis när solen går upp. Det innebär att du kan förvänta dig väldigt tidiga starter på din safariresa. I Sydafrika börjar safariresorna redan klockan 5.30 och man kan förväntas vara tillbaka på hotellet klockan 9 för att äta frukost.

Timingen brukar vara väldigt uppskattat i och med att man får se en vacker soluppgång på savannen och man får se de djuren som är mer aktiva på morgnarna. Även om du inte är en morgonmänniska så rekommenderar jag varmt att du försöker komma upp på morgonen för den här upplevelsen.

Elefant i afrika

Varje safariresa är annorlunda

Funderar du på att hoppa över en av de tidiga safariresorna för att sova lite längre? Gör inte det! Inga expedition är en annan lik i och med att bilarna åker bland vilda djur i en okontrollerad natur. Du kommer aldrig stöta på samma saker även om du åker så samma safariresa flera gånger.

Om du åker på en expedition en morgon så kan du se en baby-noshörning med sin mamma och två lejon som som utmanar varandra till en duell för att få den andras revir; en annan gång så får man kanske se en stor elefantflock som leker vid en flod och ett par lejon som parar eller en flock hyenor som utmanar en flock vilda hundar.

Och ju fler parker och skyddade areor du besöker, desto fler chanser kommer du att ha att se unika händelser. I Chobe kan man till och med komma nära flodhästar och elefanter som simmar!

Även om du känner för att hoppa över en åktur med ursäkten att du ”har redan varit på ett par” för att kunna sova ett par timmar till eller för en trevlig kväll vid hotellets bar så skulle jag starkt rekommendera att inte göra det. Du kanske kommer att missa de bästa turerna!

Du är inte garanterad att se något

Kom ihåg att det inte finns några garantier när det gäller safariresor. I och med att vi pratar om vilda djur i stora nationalparker som i regel inte har några barriärer för djuren, så finns det ingen som vet exakt var alla djuren befinner sig. Trots att de flesta djuren har speciella revir som de håller sig till så är de inte säkert att de kommer att finnas där när man åker dit.

Som exempel så brukar Etosha National Park in Namibia vara uppmärksammat för att var fyllt med Zebror men trots det så har det varit flera expeditioner som har missat alla Zebror.

giraff zebror gnuer på savann safari afrika

Var du bor har betydelse

Det är visserligen sant att du har lika stor chans att se vilda djur i en nationalpark så som vem som helst annars, men var du bor avgör definitivt vilken safari-upplevelse du kommer att ha. Nära Kruger Nationalpark så finns det många privata hotell som ligger precis intill parken. Där kan man se vilddjur redan från fönstren. De små hotellen brukar ha jättetrevlig personal och rum som ligger nära floder och revir som tillhör ”de fem stora”.

Det finns ett känt hotell som heter Mfuwe Lodge som ligger i Zambias South Luangwa Nationalpark där man inte kan komma närmare naturen. Om man har tur så kan man se en elefantflock som går igenom hotellobbyn på väg att hämta sitt favoritsnack: mango! I fyra till sex veckor per år så går elefanterna igenom lobbyn för att komma till träd där de äter sina mellanmål.

Hotellet byggdes på 1998 av misstag på en stig som en elefantflock hade använt i flera generationer för att gå till sina favorit-mangoträd och de hade aldrig någon avsikt att byta stig. Det har resulterat att alla gäster kan njuta av att träffa vilda elefanter redan innan de har hoppat på sin första safarirutt på morgonen.

Ett annat hotell som är annorlunda men lika känt som Sveriges ishotell är Giraffe-Manor i Nairobi (Kenia). Hotellet ägs av The Safari Collection och är placerat på 12 hektar av privat ägd vildmark som är en del av Nairobis vildmark. Hotellet är en av de mest ikoniska byggnaderna i landet och har varit en hot spot för turister sen 30-talet! Det som är mest fascinerande med Giraffe Manor, utöver dess vackra utsida och nära placering till reservatet är dess besökare. En flock giraffer brukar besöka Hotellet varje morgon och kväll och de brukar sticka in sina långa halsar in i fönstren i hopp om att få något gott från hotellbesökarna.

Det finns massor av platser som man kan stanna på, oavsett budget och hur mycket du reser. Mitt råd är att välja ett hotell som inte bara möter dina krav för hur en lodge bör vara, utan också en plats som ligger så nära vildlivet som möjligt.

elefanter i hotel i afrika safari

Lita på dina guider

Tappa inte modet om du har varit på en safaritur ett tag och har inte sett några vilddjur. Alla guider som jobbar i parkerna är extremt bra på det de gör. De är riktigt bra på att kommunicera med varandra i arean för att få reda på var alla djur befinner sig.

I vissa safarigrupper åker man med en förare och en spanare som ger instruktioner om var man kan se djuren som är mästare att blanda sig in i den Afrikanska savannen. I många fall är spanaren också din förare. Att vara spanare i ett turisttätt naturreservat är ett extremt eftertraktat jobb i Afrika och därför anställs ofta högkvalificerade guider med lång erfarenhet och lokalkännedom.

Djuren är inte rädda för truckarna

Du har säkert undrat om hur truckarna köra runt på savannen eller hur en båt kan köra bredvid en flock flodhästar utan att skrämma iväg djuren. Och det är en bra fråga!

Svaret är dock enkelt: De flesta djuen som lever säkert innanför gränserna för Afrikas naturreservat har växt upp med att se safariexpeditioner. I och med att de fordona aldrig har skadat ett djur så ses dem som stora djur som låter mycket men som inte är något hot. Det är därför man kan åka fram till en hord lejon som sover utan att skämma iväg dem. Ironiskt nog så kommer en vild elefant att skämmas iväg om man går fram till dem till fots.

Med det sagt så är det extremt viktigt att vara tyst och inte röra på sig när man är nära stora rovdjur. Guiden kommer också att be dig att inte ha några armar eller ben utanför fordonet. Det kan göra att du ses som att du inte tillhör fordonet vilket gör djuren nervösa.

Vill du veta mer?

Om safarin är något som finns på din att-göra lista så får du inte skjuta upp det! Sydafrika är mycket säkrare än vad det var för bara några år sen och den ökade turismen har lett till större lokala investeringar för att göra safariresorna mer exklusiva!

Kenzan Tours har 30 års erfarenhet av att göra lyckade expeditioner och vet exakt hur man utför lyckade safariresor i Afrika. Ta en titt på deras hemsida för att få reda på mer!